Albanië

ALBANIË
8-DAAGSE VLIEGREIS VAN 12 T/M 19 SEPTEMBER 2018

Albanië is voor velen nog onbekend. Het land was eeuwenlang een uithoek van het Ottomaanse Rijk en kreeg na de Tweede Wereldoorlog een communistisch regime. Sinds de val daarvan in 1991 is Albanië een parlementaire democratie. Het fascinerende land kent enerzijds onaangetast natuurschoon in bergstadjes als Korca, Berat en Gjirokastra en anderzijds vele culturele schatten in de vorm van resten van oude beschavingen in Butrint en Apollonia. Albanië ontwikkelt zich in rap tempo en is een bezoek absoluut meer dan waard, zeker ook door het heerlijke klimaat en de uiterst vriendelijke bevolking.

Dag 1: Vanuit Limburg wordt u naar het vliegveld in Amsterdam gebracht voor de rechtstreekse vlucht naar Tirana. Na aankomst in Tirana begroeting door onze gids/begeleider ter plaatse en transfer naar het hotel.


Dag 2: Vandaag heeft u de hele dag in Tirana en kunt u met de gids door deze hoofdstad lopen. U bezoekt bijvoorbeeld het Nationaal Historisch Museum van Albanië waar u een indruk kunt krijgen van de Albanese geschiedenis vanaf de Prehistorie tot nu. Daarna gaan we naar het standbeeld van Skanderbeg op het Skanderbegplein en bezoeken we de Et´hem Bey Moskee, de klokkentoren naast de Et´hem Bey Moskee en een paar van de overheidsgebouwen gebouwd aan de zuidkant van het plein. Hierna heeft u de tijd om zelf wat rond te lopen.

Dag 3: Na het ontbijt vertrekken we richting Vlora. Onderweg naar deze schitterende kustplaats bezoeken we Ardenica en Apollonia. Ardenica is een Orthodox klooster, gebouwd in de 13e eeuw. Mensen zeggen dat de beroemde Skanderbeg in de 15e eeuw hier is getrouwd. Na het bezoek aan Ardenica gaan we verder naar Apollonia, gelegen aan de beroemde Via Egnatia. Apollonia is aan het begin van de 7e eeuw vC door de Grieken gesticht en tijdens de Romeinse tijd was het een grote en bloeiende stad, met 50.000 inwoners in de 2e eeuw vC. Het ligt vlakbij de Aos rivier (nu Vjosa). De tuin van het klooster (waar het museum te vinden is) huisvest een Byzantijnse kerk uit de 14e eeuw. De lunch is in Apollonia. Na de lunch vervolgen we onze trip naar Vlora, waar we het onafhankelijkheidsmuseum bezoeken dat gehuisvest is in het huis waar de eerste onafhankelijke Albanese regering zetelde. In de namiddag en de avond heeft u vrije tijd om Vlora te verkennen. Overnachting in Vlora.

Dag 4: Na het ontbijt vertrekken we naar Saranda. Vandaag rijden we alleen maar langs de Albanese Riviera met een uitkijk over de Ionische Zee. Kort nadat we Vlora verlaten hebben maken we een korte stop in het Nationale Park van Llogara om van het adembenemende uitzicht te genieten. Hierna gaan we richting het strand van Dhermi, een pareltje van Albanië met kristalhelder water waar we een traditionele lunch hebben in een visrestaurant. Na de lunch vervolgen we onze reis naar Porto Palermo waar het kasteel van Ali Pasha uitkijkt over de zee om het land te verdedigen. De baai van Porto Palermo was eens een geheime onderzeebasis tijdens de dagen van het communistische regime. De half verlaten basis en de tunnel zijn nog steeds zichtbaar. Na ons bezoek aan Porto Palermo vervolgen we onze trip naar Borsh waar we een koffiepauze zullen hebben in een oase van rust omgeven door watervalletjes en stromend water. Na deze koffiepauze gaan we verder langs de adembenemende weg naar Saranda, onze eindbestemming voor vandaag. Na aankomst in Saranda (maar een paar kilometer van het Griekse eiland Corfu) checken we in bij het hotel en kunnen we genieten van een wandeling langs de promenade waarna we gaan eten. Overnachting in Saranda.

Dag 5: Vandaag bezoeken we Butrint, een plaats die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze stad is gesticht door de Trojanen tijdens het eerste millennium vC en was eeuwenlang bewoond. Na onze tour door deze stad hebben we lunch in een restaurant binnen de stadsmuren van een middeleeuws fort op een heuvel met schitterend uitzicht over de stad Saranda. Hierna vervolgen we de reis naar Gjirokastra, maar voordat we hier aankomen, bezoeken we het “blauwe oog” gevormd door ondergrondse bronnen. Van Gjirokastra, ook een werelderfgoedplaats van UNESCO, wordt gezegd dat het één van de mooiste historische steden van Albanië is en het wordt ook wel “museumstad” genoemd. In de namiddag hebben we vrije tijd om de stad te verkennen. Overnachting in Gjirokastra.

Dag 6: Na het ontbijt bezoeken we het grootste fort van Albanië, gebouwd in de 4e eeuw, waarin het Nationale Wapenmuseum gevestigd is. Hierna bezoeken we het Etnografisch museum dat gevestigd is in het geboortehuis van de oud-dictator van Albanië, Enver Hoxha. We bezoeken ook een Ottomaans huis waar we een rondleiding krijgen van de eigenaar. In de namiddag heeft u vrije tijd om de stad zelf te verkennen. Overnachting in Gjirokastra.

Dag 7: Vandaag bezoeken we een andere stad die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, namelijk Berat. Berat wordt ook wel de “stad met de duizend ramen” genoemd. Na het inchecken bij het hotel hebben we lunch in een traditioneel restaurant. Hierna lopen we door de wijk “Mangalem” en bezoeken we het etnografisch museum. Na dit bezoek vervolgen we de tour naar het kasteel en het Onufri museum. Mensen wonen nog steeds binnen de muren van het kasteel, zoals hun voorouders deden. Onufri was een Albanese kunstenaar die tijdens de 16e eeuw leefde. Hij heeft veel orthodoxe kerken in Albanië en Griekenland geschilderd. Na deze bezoeken heeft u vrije tijd om zelf deze prachtige stad verder te verkennen. Overnachting in Berat.

Dag 8: In de ochtend heeft u vrije tijd om nog door Berat te lopen waarna we richting Kruja gaan. Maar voordat we hier aankomen stoppen we in Durres (één van de oudste en belangrijkste steden van Albanië) voor een kopje koffie aan het strand en een bezoek aan het amfitheater dat zich in het midden van de moderne stad bevind. Hierna gaan we verder naar Kruja, het centrum van het legendarische Albanese verzet tegen de Turken geleid door de nationale held, Skanderbeg. Kruja is gebouwd op de flanken van de berg Kruja wat een schitterend uitzicht over de kust en de nabijgelegen plaatsen biedt. Hier bezoeken we het fort van Kruja, het Skanderbegmuseum, het etnografisch museum en de beroemde oude bazaar waar u nog de laatste souveniers kunt kopen.

‘s-Avonds wordt u naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam waar we iets voor middernacht aankomen. Met onze touringcar gaan we daarna terug naar Limburg waar een einde komt aan een bijzondere reis.

Reisdatum

12 t/m 19 september 2018

Reissom

€ 895,- per persoon.
De toeslag single bedraagt € 125,-

Inbegrepen

  • Vervoer per luxe touringcar naar vliegveld Amsterdam en retour.
  • Retourvlucht Tirana (met Transavia), incl. bagage.
  • 7 overnachtingen in goede middenklasse hotels, op basis van logies/ontbijt. (De gids neemt u dagelijks mee naar de leukste restaurantjes waar u tegen een spotprijs heerlijk kunt eten).
  • Het beschreven excursieprogramma incl. entrees.
  • Nederlandse reisleiding gedurende de hele reis ter plaatse.
  • Een informatie bijeenkomst ca. een maand voor vertrek.

Nog niet inbegrepen

  • Overige maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.
  • Eventuele verzekeringen en fooien.