D-Day in Normandië

D-DAY IN NORMANDIË
5-DAAGSE BUSREIS VAN 30 SEPTEMBER T/M 4 OKTOBER 2024
REIS ONDER LEIDING VAN SPECIALIST TON BROERS!

Deze reis voert ons naar Normandië, een streek met een indrukwekkende natuur. Golvende kalksteenplateaus, hoge witte krijtrotsen, prachtige bossen, kerken en abdijen, historische kastelen en stadjes, en niet te vergeten de invasiestranden. Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de bevrijding van West-Europa op 6 Juni begon, maar ook na zo een lange tijd blijft dit onderwerp onverminderd actueel. We nodigen u dan ook graag uit om deze boeiende tocht naar dit indrukwekkende gebied met haar rijke verleden, met ons te maken.

Het programma ziet er als volgt uit:

Dag 1: Vanuit diverse opstapplaatsen in Limburg rijden we naar Normandië, waarbij we onderweg een bezoek brengen aan Dieppe, een levendige havenstad met veel historie, die ca. 200 jaar geleden de eerste badplaats van Frankrijk werd. Het is tevens de kustplaats, waar in 1942 de Normandië landingen werden voorgeoefend in de militaire operatie Jubilee. Laat in de middag arriveren we in ons hotel in Ouistreham aan de invasiekust in Normandië, van waaruit we alle excursies maken.

Dag 2: Vandaag bezoeken we de Brits/ Canadese sector van de D-Day landingen. We starten de dag met een bezoek aan het eerste bevrijde huis van Normandië, het café Gondrée bij Pegasus bridge. Hier landden op 6 Juni 1944 iets na middernacht drie zweefvliegtuigen van de 6e Airborne Division die de brug in Britse handen bracht. Hierna volgt een bezoek aan Hermanville-sur-Mer, het midden van het Britse landingsstrand Gold. We rijden door naar het eerste bevrijde huis van Bernières, in de Canadese sector Juno, dat er nog precies zo uitziet als in 1944. Het derde strand dat we vandaag bezoeken is het Britse strand Sword. Een absolute must is het bezoek aan de plaats Arromanches, waar de restanten van de door de geallieerden aangelegde kunstmatige haven nog duidelijk zichtbaar zijn. Laat in de middag keren we terug naar ons hotel.

Dag 3: We bezoeken deze dag de wereldberoemde Mont St. Michel en de fraaie middeleeuwse stad Bayeux. De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig getijdeneiland, gelegen in een grote baai, waarop, in de middeleeuwen, een prachtige abdij is gebouwd. Op de torenspits van de abdijkerk staat sinds 1898 een beeld van de heilige Michaël, dat 170 meter boven de baai uitsteekt. Na dit bezoek gaan we naar de stad Bayeux, beroemd om haar ‘Tapijt van Bayeux’, een uniek, enorm groot borduurwerk, dat de stad bijna 1000 jaar geleden beroemd maakte in heel Normandië. Bayeux heeft echter veel meer te bieden: nog altijd is het culturele en architectonische erfgoed hier uitzonderlijk rijk. De bombardementen in 1944 hebben het stadje gespaard en tijdens de zomer van 1944 was het zelfs tijdelijk de hoofdstad van Frankrijk.

Dag 4: We bezoeken vandaag de USA sector van de D-Day landingen, zowel de para operaties als de amfibische landingen op de stranden Utah en Omaha. We starten de dag met een bezoek aan Pointe du Hoc, tijdens de landingen in 1944 een doelwit van de geallieerden om de bedreigde stranden te vrijwaren van het dreigende geschut van de daar opgestelde kanonnen. We bezoeken daarna het Normandy American Cemetry & Memorial, de indrukwekkende begraafplaats, die 172 hectare groot is en meer dan 9000 Amerikaanse graven bevat. De speelfilm ‘Saving Private Ryan’ begint met een scène op deze begraafplaats. We maken vervolgens een stop in het midden van Omaha beach, bij het monument ‘Les Braves’ op het strand bij St. Laurent-sur-Mer. We eindigen de dag met een bezoek aan het stadje Sainte-Mère-Église, op 6 Juni 1944 het doel van de 82e Airborne Division. De onfortuinlijke parachutist John Steele bleef bij de bevrijding van het stadje aan de kerktoren hangen, echter zonder opgemerkt te worden, waardoor hij overleefde. Het stadje nodigt tegenwoordig ook uit voor een terrasje of museumbezoek.

D-Day in Normandië - Rouen

Dag 5: Na het ontbijt rijden we terug naar Nederland, en brengen nog een bezoek aan de gotische stad Rouen. Behalve de befaamde kathedraal, is de stad bekend door ‘Le Gran Horloge’, een renaissance gebouw, dat bestaat uit een grote poortboog met een reusachtig uurwerk uit de 15e eeuw. Tegen de avond zijn we terug in Limburg, waar een einde komt aan deze bijzondere reis.

Reisdatum

30 september t/m 4 oktober 2024

Reissom

€ 795,- per persoon.
De toeslag single bedraagt € 160,-

  • Vervoer per luxe touringcar gedurende de volledige reis.
  • 4 overnachtingen in hotel (3*) Ibis Styles in Ouistreham, op basis van halfpension.
  • Toeristenbelasting.
  • Het beschreven excursieprogramma, onder leiding van specialist Ton Broers.

Nog niet inbegrepen

  • Overige maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.
  • Eventuele verzekeringen.
  • Eventuele entreegelden.
  • Reserveringskosten à € 25,- per boeking.