Lapland, de Noordkaap en de Lofoten

LAPLAND, DE NOORDKAAP EN DE LOFOTEN
10-DAAGSE REIS VAN 15 T/M 24 AUGUSTUS 2022

Tijdens deze prachtige reis in het hoge noorden van Scandinavië gaat u genieten van het bijzondere natuurschoon van drie landen. Hoge bergen en talrijke meren in Fins Lapland, fraai gevormde fjorden en een grillig berglandschap op de Lofoten eilanden in Noorwegen, uitgestrekte bossen in Noord Zweden en een adembenemend uitzicht vanaf de Noordkaap over de Arctische Oceaan. We leren onderweg over de rijke tradities van de Sami en de Vikingen, komen in pittoreske vissersdorpjes en zien rendieren rondlopen. U gaat gegarandeerd genieten van deze reis, vol met afwisseling in natuurpracht.

Dag 1: Vanuit diverse opstapplaatsen in Limburg wordt u naar het vliegveld (Brussel) gebracht voor de vlucht (met overstap in Helsinki) naar Rovaniemi in Finland. Na aankomst wordt u naar het hotel in Rovaniemi gebracht.

Dag 2: We steken de poolcirkel over en stoppen in het dorp van de Kerstman. Na de lunch bezoeken we een rendierboerderij, waarbij we alles leren over deze diersoort en de meer dan 500 jaar oude levenstraditie van de rendierherders. Hierna rijden we verder naar ons hotel in Saariselkä in Lapland.

Dag 3: Na het ontbijt rijden we naar Karasjok in Noorwegen, hoofdstad van de Noorse Sami, een kleurrijk gekleed volk, dat nog leeft volgens eeuwenoude tradities, waarbij de natuur centraal staat. In het Sapmi park in het centrum van Karasjok, waar 3000 Sami leven, leren we alles over de cultuur en leefwijze van deze bijzondere en trotse bewoners, die zelfs een eigen vlag, volkslied en parlement hebben. Hierna rijden we over het Finnmarksvidda plateau en langs het Porsangerfjord naar Honningsvåg, waar we overnachten. Na het diner gaan we naar het Noordkaapplateau, van waaruit we een prachtig panoramisch uitzicht hebben over de Arctische Oceaan. In de zomer, als de zon niet of nauwelijks ondergaat, kijken we hier naar een zonsondergang en opgang tegelijk, wat zorgt voor een prachtig kleurenschouwspel.

Dag 4: Indien de weersomstandigheden het toelaten, kunt u deze morgen (optioneel) een vogelsafari per boot maken. De speciaal hiervoor ontwikkelde boot komt zeer dicht bij de diverse vogels, in een landschap wat alleen in dit poolgebied te bewonderen is. Vervolgens rijden we over de toendra van Sennaland naar Alta, een kleine nederzetting, waar we in het Alta museum o.a. 2500 jaar oude rotstekeningen (Unesco werelderfgoed) uit deze streek kunnen bewonderen. Hierna rijden we naar ons hotel in Alta.

Dag 5: Via een mooie kustroute en het Lyngenfjord (inclusief twee ferryovertochten) rijden we naar Tromsø, vissersplaats en universiteitsstad, van waaruit veel poolexpedities vertrokken. We maken een stadstour, met o.a. een bezoek aan de ijszeekathedraal en het poolmuseum, waar we een indruk krijgen van het leven boven de poolcirkel. We overnachten in Tromsø.

Dag 6: Na het ontbijt rijden we door een prachtig berglandschap naar de Vesterålen, een eilandengroep met een mild klimaat door de warme golfstroom. In het levendige Harstad, tevens onze overnachtingsplaats, bekijken we o.a. de 13e eeuwse oud gotische Trondenes vestingkerk.

Dag 7: Via wederom een mooie route rijden we naar de Lofoten, een eilandengroep met steile kusten, ruige bergen en kleurrijke huisjes. We bezoeken o.a. een Vikingburcht, waar we alles te weten komen over het leven van deze toenmalige krijgers. We overnachten in het sfeervolle Svolvaer.

Dag 8: Na het ontbijt rijden we naar Narvik, een stad die na de Tweede Wereldoorlog in moderne stijl is opgebouwd. Na een korte stadstour gaan we verder naar Zweden, waar we overnachten in Kiruna.

Dag 9: In dit noordelijk deel van Zweden, met haar vele meren, brengen we vandaag eerst een bezoek aan het gezellige wintersportplaatsje Jukkasjärvi en bezichtigen het unieke Icehotel. Dit bijzondere hotel is geheel uit ijs gebouwd en het hele jaar geopend, een geweldige ervaring om dit te zien. Hierna rijden we naar Rovaniemi in Finland voor de laatste overnachting.

Dag 10: U heeft nog enkele uren vrije tijd in Rovaniemi, voordat u naar het vliegveld wordt gebracht voor de terugvlucht (met overstap in Helsinki) naar Brussel. Na aankomst brengt onze touringcar u weer naar Limburg, waar een einde komt aan deze bijzondere reis.

Reisdatum

15 t/m 24 augustus 2022

Reissom

€ 2495,- per persoon.
De toeslag single bedraagt € 425,-

Inbegrepen

  • Vervoer per luxe touringcar vanuit Limburg naar het vliegveld (Brussel) en terug.
  • Retourvlucht Brussel-Rovaniemi (met overstap in Helsinki), met Finnair, incl. bagage.
  • 9 overnachtingen in goede hotels, op basis van logies en ontbijt.
  • Het beschreven excursieprogramma, inclusief entrees (ter waarde van € 195,-) en ferryovertochten, onder leiding van een Duitssprekende gids.
  • Een info avond ca. 4 weken voor vertrek.

Nog niet inbegrepen

  • Overige maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.
  • Eventuele verzekeringen en fooien.
  • Kosten van de optionele excursie (vogelsafari) op dag 4.
  • Reserveringskosten (€ 25,- per reservering).