Montenegro

MONTENEGRO

MET TEVENS EXCURSIES IN BOSNIË-HERZEGOVINA EN KROATIË
8-DAAGSE REIS VAN 14 T/M 21 MEI 2022

Een rondreis door Montenegro laat u kennismaken met een van de meest ongerepte landen op de Balkan. In dit land van de zwarte berg, zoals het ook wel wordt genoemd, vindt u nog geen massatoerisme. Fraaie baaitjes met ruime stranden aan de felblauwe Adriatische Zee, grillige berglandschappen, uitgestrekte valleien met kronkelende rivieren en een schat aan pittoreske stadjes vol cultureel erfgoed kenmerken het land, waarvan de uiterst vriendelijke inwoners u graag welkom heten. Tijdens deze reis maken we tevens uitstapjes naar de buurlanden Bosnië-Herzegovina en Kroatië, met de ‘parel van de Adriatische kust’ Dubrovnik. We verblijven in prima 3* en 4* hotels.

Het programma ziet er als volgt uit :

Dag 1: Vanuit diverse opstapplaatsen in Limburg wordt u naar het vliegveld (Brussel) gebracht voor de middagvlucht naar Dubrovnik. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel in de buurt van Cavtat in Kroatië.

Dag 2: Na het ontbijt rijden we naar Montenegro en zien de beroemde Baai van Kotor. De panoramische route leidt ons naar Perast, een dorpje met een bijzondere, Barokke invloed. Van hieruit varen we naar het eiland Gospa, waar we de bijzondere kerk van “Onze Vrouwe van de Rotsen” bezoeken. Na terugkeer op het vasteland bezoeken we het middeleeuwse Kotor (Unesco Werelderfgoed), aan drie zijden omgeven door gigantische stadsmuren. In deze fraaie stad, met haar Venetiaanse bouwstijl, bekijken we o.a. de St. Tryphon kathedraal, beschouwd als de mooiste in Montenegro, de Romaanse St. Lucas kerk en de Renaissance klokkentoren. In de late namiddag rijden we verder naar ons overnachtingshotel in Budva.

Dag 3: Na het ontbijt maken we een City tour in Budva, met alle hoogtepunten van deze bruisende stad uit het voormalig Venetiaanse Rijk. In het oude centrum bevindt zich de Citadel en op het ‘Plein der Kerken’ zien we drie fameuze kerken uit de Middeleeuwen die elk een ander geloof vertegenwoordigen. We zien tevens het standbeeld van de ‘Ballerina’ die zich op een plek bevindt van waaruit we een fantastisch uitzicht op de stad hebben. Van hieruit rijden we verder en maken een stop nabij het idyllische schiereiland Sveti Stefan, waar we van wat vrije tijd genieten aan een van de mooie stranden van de Adriatische kust. In de namiddag rijden we verder naar ons overnachtingshotel in Bar aan de Adriatische Zee.

Dag 4: In de voormiddag bekijken we het dorp Bar, bestaand uit een oud en een nieuw gedeelte. Bar staat bekend om haar historie, natuurlijke schoonheid en rustgevende ambiance. In het oude deel zien we het (deels) gerestaureerde fort, diverse huisjes uit de oudheid en het indrukwekkende Ottomaanse aquaduct. In het nieuwe deel van Bar wandelen we over de mondaine boulevard aan de Adriatische kust. Na de lunch rijden we naar het historische stadje Ulcinj, een uniek voorbeeld van een mix van oosterse en mediterrane architectuur. We bekijken o.a. de oude binnenstad en het middeleeuws fort, waarna we terug rijden naar ons hotel in Bar.

Dag 5: Na het ontbijt rijden we naar het Nationaal Park “Skadar Lake”. Het gelijknamige bergmeer in het park wordt beschouwd als een klein natuurwonder, vanwege haar unieke, ongerepte ecosysteem. In het park bevindt zich het vissersdorpje Virpazar, van waaruit we een boottocht maken, met prachtig zicht op de bergrijke omgeving. Het meer is een waar paradijs voor diverse vogelsoorten, die we dan ook in overvloed zullen zien. Na deze ervaring rijden we verder naar Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. De stad ligt in een prachtige vallei en is na de verwoestingen van WOII weer volledig opgebloeid. We maken een City tour en zien o.a. enkele interessante Ottomaanse overblijfselen uit de 18e eeuw, waaronder twee moskeeën en de befaamde Klokkentoren. We bekijken het Koninklijk Paleis (buitenkant) van Koning Nicola, die het land bevrijdde van de Ottomanen. Uit de moderne tijd zien we o.a. de Millennium brug (in avangarde design) en de Orthodoxe kerk, gebouwd in een unieke stijl met een mix van Byzantijnse en Gotische elementen. Aan het einde van de middag gaan we naar ons overnachtingshotel in deze stad.

Dag 6: We brengen een bezoek aan Cetinje, de voormalige hoofdstad van het land en momenteel de residentie van de president. We bekijken deze 600 jaar oude stad, met haar smalle steegjes en bijzondere miniatuur bouwwerken. We brengen o.a. een bezoek aan het Servisch Orthodox klooster en het Koning Nikola paleis, dat tegenwoordig dienst doet als museum. We leren hier meer over deze nog zo weinig bekende voormalige Montenegrijnse dynastie. Na dit bezoek gaan we verder en komen bij …….een andere planeet?! Dat is tenminste het motto van de Lipa Grot, met haar fenomenale ondergrondse wereld. In een speciaal treintje rijden we naar de ingang van de grot en lopen hier daarna doorheen, waarbij we ogenschijnlijk in een andere wereld terecht komen. U zult uzelf verbazen over de eigenaardige rotsformaties, de bijzondere kleurschakeringen en het mysterieuze gedruppel van het water. Na deze speciale ervaring keren we terug naar ons hotel in Podgorica.

Dag 7: We rijden naar een van de beroemdste bezienswaardigheden van Montenegro, het 17e eeuwse Ostrog grottenklooster. Dit is eigenlijk een samenstel van twee kloosters, waarvan het bovenste in een bergwand ingelijfd ligt. Er zijn o.a. prachtige fresco’s te bewonderen, die Bijbelse scènes uitbeelden. Hierna gaan we verder en steken de grens met Bosnië en Herzegovina over, om het gezellige stadje Trebinje te bezoeken. Het oude centrum dateert nog uit de Ottomaanse tijd en de architectuur ervan is nog steeds intact. Na dit bezoek rijden we naar ons overnachtingshotel in Dubrovnik.

Dag 8: Na het ontbijt maken we een City tour in Dubrovnik (Unesco Werelderfgoed), de ‘parel van de Adriatische kust’. Hoogtepunten in deze prachtige stad zijn onder meer de majestueuze stadsmuren, het St. Jansfort, de kathedraal en de Grote Fontein van Onofrio. Verder vinden we in de oude stadskern vele paleizen, kerken, kloosters, musea en gezellige pleinen. Na de lunch heeft u nog vrije tijd, voordat u aan het einde van de middag naar het vliegveld wordt gebracht voor de terugvlucht naar Brussel. Na aankomst brengt onze touringcar u weer naar Limburg, waar deze bijzondere reis eindigt.

Reisdatum

14 t/m 21 mei 2022

Reissom

€ 1095,- per persoon. De toeslag single bedraagt € 195,-

Inbegrepen

  • Vervoer per luxe touringcar vanuit Limburg naar het vliegveld en retour.
  • Retourvlucht Dubrovnik vanuit Brussel, incl. bagage.
  • 7 overnachtingen in prima 3* en 4* hotels, op basis van logies en ontbijt.
  • Het beschreven excursieprogramma (exclusief entrees), o.l.v. een Duitssprekende gids.
  • Eigen Nederlandse reisbegeleiding en een info avond ca. een maand voor vertrek.

Niet nbegrepen

  • Overige maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.
  • Entreegelden, kosten boottochten en treinrit in de Lipa Grot (totaal € 95,-)
  • Eventuele fooien en verzekeringen.
  • Reserveringskosten (€ 25,- per boeking).