SPANJE: SANTIAGO DE COMPOSTELA

SANTIAGO DE COMPOSTELA 12-DAAGSE BUSREIS VAN 14 T/M 25 MEI 2023 EEN CULTURELE REIS MET ALS THEMA: ‘PELGRIMS OVER ASFALT’

Uw reisleider Jac van den Boogard: “In 1993 maakte ik mijn eerste reis naar Santiago de Compostela. Ik was toentertijd de enige reisleider, die een complete reconstructie maakte van de beroemde middeleeuwse pelgrimsroute vanuit Maastricht naar de stad van Sint Jacobus. Wij ondernamen dit ongekende avontuur met de bus voor de kunstschatten, om het ontstaan en de bloei van het Romaans langs de ‘camino’ te ontdekken en uiteindelijk te arriveren onder de mooiste sculpturen die er in de middeleeuwen zijn gemaakt in de kathedraal van Santiago, de kathedraal waarin altijd de geur van wierook uit de ‘beccafumero’ blijft hangen. De ‘camino’ – de pelgrimsroute naar Santiago – is me altijd blijven fascineren... de prachtige dorpjes met kleine Romaanse kerkjes, de grote kathedralen als die van Burgos, het verstilde klooster van Silos met zijn gebeeldhouwde kloostergang. De ontmoetingen met pelgrims, de hospices, het cruz de fer, de ‘kippenkerk’, Estella la bella… misschien zegt het u iets, misschien ook helemaal niets. Een ding was het boeiendste aan al die keren dat ik Santiago bezocht: de reis erheen, de tocht, als pelgrims over asfalt”.

Het doel van deze reis is de reis op zichzelf. Onderweg zult u bemerken hoe wonderlijk het is dat de eerste internationale bouwstijl van Europa, het Romaans, bijna vanzelf langs de camino tot ontwikkeling is gekomen, maar u zult ook wonderlijke gesprekken hebben met pelgrims over wat hun drijft te voet of per fiets naar Santiago te trekken… wij zijn inderdaad “als pelgrims over asfalt”, maar ook wij komen, zo leert de ervaring, rijk aan herinneringen terug.

Het programma ziet er als volgt uit:

Dag 1: Heenreis naar Bordeaux. Tijdens de busreis zal Jac de eerste inleiding op de camino en de geschiedenis van de pelgrimage naar Sint Jacobus verzorgen. We logeren in **** Novotel Bordeaux Lac.

Dag 2: De eerste etappe van Bordeaux naar Pamplona: we gaan de Pyreneeën oversteken. De eerste plaats, die we bezoeken (voor de lunch) is het schitterend gelegen Saint Jean Pied de Port. Dat is het historische startpunt van de camino. Via Ostabat rijden we naar Roncesvalles. Deze plek is verbonden met de geschiedenis van Karel de Grote en het Roelandslied. (Eerste pelgrimskruis op de camino) We vervolgens onze route naar Pamplona. We maken een (avond)wandeling door deze gezellige studentenstad en eindigen in Jugendstilcafé ‘Cafe Iruna’, waar Ernest Hemingway zijn beroemde roman ‘For whom the bell tolls’ schreef. We logeren in **** Hotel Maisonnave in Pamplona.

Dag 3: De tweede etappe brengt ons van Pamplona naar Burgos. Eerst naar het Romaanse kerkje Eunate en Puente la Reina met zijn beroemde Middeleeuwse brug. En dan… Estella (La bella), een tamelijk ongerepte middeleeuwse stad, met prachtige Romaanse sculpturen. (Iglesia S. Sepulcro/Iglesia S. Pedro) Over Logrono (wijnstad in de Rioja) naar Burgos, maar niet dan nadat we de legendarische ‘kippenkerk’ in Santo Domingo de las Calzada hebben bezocht. We logeren in *** Hotel Bulevar.

Burgos

Dag 4: Rondleiding in Burgos; we bezoeken de kathedraal in de stijl van de Franse Hoog Gotiek en maken een stadswandeling door het historische stadscentrum met de Plaza major, de Plaza del Mio Cid – het graf van El Cid is in Burgos - de Arca de Santa Maria. Na de lunch bezoeken we twee kloosters: cartuja Miraflores en het monasterio de las Huelgas Reales.

Dag 5: Excursie vanuit Burgos naar Santo Domingo de Silos, een hoogtepunt in de reis. Het klooster is befaamd om het onwaarschijnlijk fraaie beeldhouwwerk en uiteraard vanwege het beroemde Gregoriaanse monnikenkoor. We lunchen in Covarrubias. De tocht voert ons door het beschermd natuurgebied Sierra della Demanda. We logeren in Hotel Bulevar in Burgos.

Dag 6: Over Castrojeriz en Sahagun rijden we naar Leon. In Leon maken we een stadswandeling langs de puentes, de stadswallen, Plaza Major, het Renaissancistische Palacio de los Guzmanes met imposante patio, het casa Botines van Antonio Gaudi en we bezoeken het Convento San Marcos. In de middeleeuwen was het klooster San Marcos een ziekenhuis voor de pelgrims en na een verbouwing in de 16e eeuw werd dit indrukwekkende gebouw de hoofdzetel van de militaire Santiago orde. We logeren in **** Hotel Silken Luis de Leon

Dag 7: We wandelen naar het stadscentrum van Leon om een bezoek te brengen aan de Basilica di San Isidoro. In dit romaanse Real Colegiata de San Isidoro bevindt zich het Koninklijke Pantheon. Dit is een mausoleum waar in de Middeleeuwen 23 leden van het Koninklijke familie van het Koninkrijk León werden begraven met een schitterende collectie romaanse fresco’s uit de 12e eeuw met bijbelverhalen en scènes uit het gewone plattelandsleven. Bezoek aan de fraaie kathedraal met zijn feestelijke glas-in-loodramen. De Gotische kathedraal uit de 13e eeuw is de bekendste bezienswaardigheid van León. Bijna een eeuw lang werd aan deze katholieke kathedraal gebouwd met binnenin een schitterende lichtinval door de grotendeels originele glas-in-lood ramen. We rijden verder naar Astorga met het sprookjespaleis van Gaudi en zijn ‘churriguieresco’ kathedraal. We volgen daarna een deel van de landelijke camino om van het landschap te genieten langs kleine pelgrimsplaatsjes en refugia, en een ‘steen’ te leggen bij het Cruz de Fer uit de 12e eeuw, een highlight in de reis. We gaan naar Ponferrada en overnachten in ****Hotel Aroi.

Santiago de Compostela

Dag 8: De laatste etappe van de camino Ponferrada - Santiago de Compostela. De route voert ons over Villafranca del Bierzo, waar we een kijkje nemen in een authentiek pelgrimsrefugium en waar we een stadswandeling maken en lunchen. Langs Pedrafitta, Sarria, Portomarin gaan we naar Santiago. ’s Avonds een wandeling in verlicht Santiago en maar hopen dat we de Tuna de Santiago kunnen horen zingen op het plein voor de kathedraal. We logeren in **** Eurostars Gran Hotel Santiago.

Dag 9: Een hele dag in Santiago de Compostela. We wandelen naar het Hospitium de los Reyos Cattolicos, tegenwoordig de parador van Santiago. Rondleiding door de kathedraal. De reden van elke bedevaart is het bezoek aan deze Romaans-Gotische kathedraal als eindpunt, waar volgens de legende de resten van apostel Jakobus liggen in de crypte onder het hoogaltaar. De bouw van de kathedraal begon in 1077 onder Alfonso VI van Castilië; de kerk toornt indrukwekkend boven de stad uit. De voorgevel van de kathedraal (Fachada do Obradoir) is in barokstijl en is geplaatst in de 18e eeuw ter bescherming van de elementen der natuur. Achter de Obradoiro is de imposante Portico della Gloria te zien, het verbazingwekkend mooie portaal van Maestro Matteo met zeer expressieve Romaanse sculptuur. Daarna kunt u tijdig een plaatsje zoeken in de kathedraal voor de pelgrimsmis. Elke dag rond 13:00 uur wordt een mis gehouden voor de pelgrims en is de basiliek het middelpunt van de stad en pelgrims. Het ‘zwaaien’ met de beccafumero (enorm wierookvat) vindt plaats aan het einde van de dienst. Daarna bent u ’s-middags vrij in deze gezellige studentenstad waar nog meer kerken en een fraai klein museumpje zijn te zien, veel winkeltjes, eethuisjes etc. We logeren weer in Eurostars Gran Hotel Santiago.

Dag 10: We rijden naar Lugo met zijn enorme verdedigingswallen en fraaie pelgrimskerk. Vandaar rijden we naar Altamira naar het museum, om de wereldberoemde prehistorische grotschilderingen te zien. Als de tijd het toelaat, maken we een wandeling door Santillana del Mar, een van de mooiste dorpen van Spanje. Daarna rijden we naar ons **** Hotel Bahia in Santander.

Bilbao

Dag 11: Vanuit Santander rijden we naar Bilbao om tot besluit van de reis een bezoek te brengen aan het Guggenheim Museum van Frank Gehry met zijn bijzondere architectuur. Na de lunch rijden we naar Bordeaux.

Dag 12: Terugreis van Bordeaux naar Limburg.

Reisdata

14 t/m 25 mei 2023

Gegarandeerd vertrek

Reissom

€ 1595,- per persoon. De toeslag single bedraagt € 395,-

Inbegrepen

  • Het vervoer per luxe touringcar gedurende de hele reis.
  • 11 overnachtingen in de genoemde prima hotels, op basis van logies en ontbijt, inclusief diners op dagen 1 en 11.
  • Het beschreven programma (exclusief eventuele entreegelden) o.l.v. Jac van den Boogard, inclusief het gebruik van ‘oortjes’ tijdens de rondleidingen vanaf dag 2.
  • Een inleidende lezing door Jac van den Boogard voorafgaand aan de reis. Voor zaalhuur en een consumptie zal een geringe vergoeding worden gevraagd.

Nog niet inbegrepen

  • Overige maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard. Een gezamenlijke lunch zal worden georganiseerd op dagen 5 en 10.
  • Eventuele verzekeringen en entreegelden.
  • Reserveringskosten à € 25,- per boeking.